12.5.18

Βασιλοτροφία μικρής κλίμακας

Αγαπητοί αναγνώστες σήμερα θα δούμε μια μέθοδο παραγωγής βασιλισσών σε μικρή κλίμακα που μας έρχεται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.Επέλεξα να την παρουσιάσω διότι η μελισσοκομία είναι οικουμενική και οι μέθοδοι που ακολουθούνται είναι σχεδόν ίδιες όπως θα διαπιστώσετε.Παρόμοιες μεθόδους έχουμε αναρτήσει και θα τις βρείτε κάτω από την κατηγορία βασιλοτροφία.Ακολουθεί η μέθοδος πιο κάτω.
Χρήση κυψέλης με βασίλισσα που δεν ετοιμάζεται να σμηνουργήσει
Η μέθοδος περιγράφεται στο βιβλίο με τίτλο “Breeding Better Bees”(Dews and Milner).Λειτουργεί κάτω από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
  1. Ένα ορφανό μελίσσι θα αρχίσει να χτίζει τα βασιλικά κελιά.
  2. Ένα μελίσσι με βασίλισσα θα συνεχίσει να περιποιείται τα αρχινισμένα κελιά εφόσον τα κρατήσουμε χωριστά από την βασίλισσα.
  3. Το μελίσσι δεν πρέπει να κάνει προετοιμασίες να σμηνουργήσει.
  4. Η Βασίλισσα μπορεί να αφαιρεθεί από την κυψέλη της και να επιστραφεί σε 24 ώρες χωρίς να την βλάψουν οι μέλισσες.
Ημέρα 1η)Το πλαίσιο επάνω στο οποίο ευρίσκεται η βασίλισσα μαζί με τις μέλισσες μεταφέρεται σε μικρή κυψέλη και τοποθετείται ανάμεσα από δύο άχτιστα πλαίσια.Μικραίνουμε την είσοδο για αποφυγή λεηλασίας.Στο κενό που δημιουργήθηκε στην κυψέλη που θα αρχίσει να χτίζει τα κελιά από την αφαίρεση του πλαισίου με την βασίλισσα, φροντίζουμε οι πλευρές του να αποτελούνται από πλαίσια με ανοικτό γόνο.Μια ώρα μετά το κενό θα κατακλυσθεί από παραμάνες την ίδια ώρα που θα εισάγουμε στο κενό το πλαίσιο με τα εμβολιασμένα κελιά.
Ημέρα 2η)Εαν χρησιμοποιούμε μόνο εμβρυοθάλαμο,εικοσι τέσσερεις ώρες μετά την μετακίνηση της βασίλισσας τοποθετούμε πλαισιοδιάφραγμα πάνω απο τα εμβολιασμένα και αρχινισμένα κελιά.Η βασίλισσα και το πλαίσιο με τις μέλισσες επιστρέφουν στο μελίσσι.Εναλλακτικά τα αρχινισμένα βασιλικά κελιά μπορούν να τοποθετηθούν πάνω απο βασιλικό διάφραγμα(όροφος)στο κέντρο της γονοφωλιάς ανάμεσα σε δύο πλαίσια ανοικτού γόνου και ενός πλαισίου με γύρη εξωτερικά των πλαισίων του γόνου.Ο υπόλοιπος χώρος συμπληρώνεται με χτισμένα πλαίσια.
Ημέρα 11η)Εισάγουμε σφραγισμένα βασιλικά κελιά σε παραφυάδες τριών πλαισίων τυλιγμένα σε αλουμινόχαρτο.
Σύμφωνα με το  ΑΠΘ στα μελίσσια που εισάγουμε εμβολιασμένα κελιά παρουσία της βασίλισσας την δέκατη ημέρα η βασίλισσα καταστρέφει όλα τα κελιά.Για τον λόγο αυτό εάν θέλουμε να βγάλουμε βασίλισσες πρέπει να περιορίσουμε την βασίλισσα.

επικοινωνία: periskepsis@gmail.com
επισκεφθείτε την ομάδα μας στο facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: