24.1.18

Απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την νοθεία στο μέλι

ΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΨΗΦΙΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΣΧΕΔΟΝ ΟΜΟΦΩΝΑ ΝΑ ΕΓΚΡΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ERDŐS, Η ΟΠΟΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ.
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - Η Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε σχεδόν ομόφωνα την Τρίτη 23 Ιανουαρίου (38+, 1-) την έκθεση ERDŐS σχετικά με τις προοπτικές και τις προκλήσεις του ευρωπαϊκού μελισσοκομικού τομέα. "Η μελισσοκομία είναι ένα σημαντικό θέμα", λένε οι ευρωβουλευτές Jean-Paul DENANOT και Eric ANDRIEU, "Ο ρόλος των μελισσών τους καθιστά απαραίτητους για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και ως εκ τούτου την επισιτιστική μας ασφάλεια".
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιδιώκει να αντιμετωπίσει το νοθευμένο μέλι, το οποίο προκαλεί σημαντικές ζημίες στους μελισσοκόμους της Ευρώπης και εκθέτει τους καταναλωτές σε σοβαρούς κινδύνους για την υγεία. Επιθυμούν να βελτιώσουν την επισήμανση, την προώθηση και την ενημέρωση των καταναλωτών και να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλύτερους ελέγχους στα σύνορα της ΕΕ. "Το ένα τρίτο του μελιού που πωλείται στην ΕΕ είναι νοθευμένο!" Λέει ο Eric ANDRIEU, εκπρόσωπος των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών σε θέματα γεωργίας. Σύμφωνα με τις δοκιμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2015 που αφορούν πάνω από 2.000 δείγματα μελιού, το 32% των μελιών που πωλούνται στην ΕΕ ήταν είτε "μη συμμορφούμενα είτε υπό αμφισβήτηση".
Η έκθεση καλεί επίσης την Επιτροπή να διασφαλίσει ότι το μέλι και τα άλλα προϊόντα μελισσών θεωρούνται "ευαίσθητα προϊόντα" και έτσι αποκλείονται από τις συμφωνίες ελευθέρων συναλλαγών.
Από την άλλη πλευρά, η έκθεση ζητεί αυξημένη στήριξη του τομέα, ιδίως με την ενίσχυση της έρευνας και της κατάρτισης με αύξηση κατά 50% της γραμμής του προϋπολογισμού της ΕΕ για τα εθνικά μελισσοκομικά προγράμματα. Για τον Jean-Paul DENANOT: «Η μελλοντική ΚΓΠ πρέπει να δώσει μεγαλύτερη αξία στις υπηρεσίες οικοσυστήματος που παρέχουν οι μέλισσες και στις πολλαπλές χρήσεις του μελιού, ιδίως για θεραπευτικούς σκοπούς. ως Varroa destructor, ενώ αναδιαρθρώνουμε τη βιομηχανία μελισσοκομίας για να την κάνουμε πιο επαγγελματική. Αυτό είναι το θέμα του πιλοτικού προγράμματος που κάνουμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. "
Η έκθεση απαιτεί αυστηρότερους κανόνες για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα και την έγκρισή τους. Για τον Eric Andrieu, "Αυτό είναι πολύ σημαντικό: σε μερικά μέρη της Ευρώπης, το ποσοστό θνησιμότητας των μελισσών ανέρχεται στο 80%, ενώ στην Ευρώπη λείπουν 13 εκατομμύρια κυψέλες για να καλυφθεί η επικονίαση των καλλιεργειών. τα οικοσυστήματα και η προοδευτική απαγόρευση των φυτοφαρμάκων στη γεωργία. Τελικά, πρέπει να είμαστε σε θέση να φθάσουμε σε μηδενικά φυτοφάρμακα ».
επικοινωνία:periskepsis@gmail.com
επισκεφθείτε την ομάδα μας στο facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: