22.8.17

Καταπολέμηση σφηκών

Οι σφήκες είναι ενας θανάσιμος εχθρός των μελισσών και μπορεί να καταστρέψει ολόκληρα σμήνη.Οι μελισσοκόμοι χρησιμοποιούν πολλές μεθόδους για να εξολοθρεύσουν τις σφήκες προστατεύοντας τα μελίσσια τους.Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιούν διάφορες παγίδες.

Παγίδες με πνιγμό είναι κυρίως μπουκάλια με κάποιο υγρό δόλωμα στα οποία έχουν εύκολη είσοδο αλλά αδύνατη έξοδο με συνέπεια να πνίγονται στο υγρό.

Μια ενδεικτική παγίδα είναι η πιο κάτω στην φωτογραφία στην οποία φαίνεται ότι χρησιμοποιούμε ένα λάστιχο φ20 με μια τρύπα  οι σφήκες εισέρχονται στο μπουκάλι απο τα πλαϊνά ανοίγματα του λάστιχου και απο την κεντρική οπή πέφτουν στο  υγρό το οποίο μπορεί να είναι πορτοκαλάδα με ζάχαρη,νερό με ζάχαρη,ζάχαρη και ξύδι,ξύδι και φρούτα κ.α.

Παγίδα με κόλλα η οποία είναι πολύ απλή και πιο αποτελεσματική από τα μπουκάλια. Χρειαζόμαστε κόλλα τρωκτικών έτοιμη η σε σωληνάριο και στερεό δόλωμα.Την κόλλα την αγοράζουμε σε μαγαζιά με γεωπονικά προϊόντα.Για στερεό δόλωμα χρησιμοποιούμε σαρδέλες η εντόσθια ζώων.Τοποθετούμε τα συστατικά της παγίδας επάνω σε χαρτόνι η κόντρα πλακέ.

Παγίδα με μίγμα δηλητηριασμένου κιμά.Παίρνουμε 2gr confidor και τα ρίχνουμε σε μισό λίτρο νερό και στη συνέχεια ανακατεύουμε.Παίρνουμε το διάλυμα και το ρίχνουμε σε κιμά!Στη συνέχεια τοποθετούμε το δόλωμα σε πιατάκια  κοντά στις μέλισσες.Οι σφήκες μεταφέρουν το δόλωμα στην αποικία της και θανατώνονται έτσι αρκετές σφήκες!

Τέλος υπάρχει και η κυψέλη παγίδα στην οποία έχει τοποθετηθεί στερεό δόλωμα και οι σφήκες εισέρχονται από μια χοάνη και δεν μπορούν να εξέλθουν.





επικοινωνία:periskepsis@gmail.com
επισκεφθείτε μας στο facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: