19.1.16

Μια σκληρότερη μέλισσα που αντεπιτίθεται στην Βαρρόα!

Η διατήρηση υγειών μελισσιών είναι μια πρόκληση για τους μελισσοκόμους.Η κυριότερη απειλή είναι αυτή που καταστρέφει τα μελίσσια απο την δεκαετία του 1980 το ακάρι varroa.Είναι ενα παρασιτικό ακάρι το οποίο τρέφεται με το αίμα ενηλίκων μελισσών αλλά και γόνου.
Μεταφέρει επίσης ιούς και καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα των μελισσών.Είναι σαν μια γάτα τριών περίπου κιλών να είναι κολλημένη στα πλευρά μας και να μας ρουφάει την ζωή.Αυτά τα ακάρεα εχουν εξαφανίσει πολλά μελίσσια σε όλο τον κόσμο.
Οι θεραπείες ηταν και είναι πολύ περιορισμένες. Στην πραγματικότητα ο τρόπος με τον οποίο οι μελισσοκόμοι προσπαθούν να θεραπεύσουν τα μελίσσια απο το ακαρι είναι λιγάκι τρελλός.Πρακτικά ψεκάζουν τις μέλισσες -οι οποίες είναι έντομα-με εντομοκτόνα χαμηλής δραστικότητας,ελπίζοντας οτι θα σκοτώσουν τα ακάρεα και οχι τις μέλισσες.Φανταζόμαστε πόσο δύσκολο είναι να ελέγξεις με αυτό τον τρόπο το ακαρι,τουλάχιστον όμως δίνουμε στα σμήνη των μελισσών μια ευκαιρία να το παλέψουν.
Ενας συνεταιρισμός 100 μελισσοκόμων στην Πενσυλβάνια των Ην.Πολιτειών προσπαθεί να δώσει λύση στο πρόβλημα μέσω μιας διαφορετικής προσέγγισης η οποία καθοδηγείται απο το Πανεπιστήμιο του  Purdue.Οι επιστήμονες πήραν μια βασίλισσα απο ενα σμήνος που είχε επιβιώσει απο ασθένειες και κρύο και με τεχνητή σπερματεχυση την γονιμοποίησαν με σπέρμα απο μελίσσια που επεδύκνυαν μια εντυπωσιακή επιθετικότητα κατά της varroa.Οι μέλισσες αυτές επιτίθενται στα varroa και τα δαγκώνουν δυνατά κόβοντά τους τα πόδια με αποτέλεσμα αυτά να πεθαίνουν απο αιμορραγία.Στην ουσία οι μέλισσες αυτές αντεπιτίθενται στα varroa.
Δημιούργησαν έτσι μια νέα βασίλισσα που μεταδίδει αυτά τα χαρακτηριστικά της αντεπίθεσης ενάντια στα varroa στις νέες μέλισσες που εκκολάπτονται.Προσπαθούν με αυτό τον τρόπο να φτιάξουν μια νεα γενετική γραμμή με αυτά τα χαρακτηριστικά ωστε να δημιουργηθούν νεα σμήνη που θα απαλλάσσονται απο τα ακάρεα φυσικά και χωρίς χρήση φαρμάκων.
Το πρόγραμμα ανατροφής των μελισσών δεν τελειώνει εδώ.Επειδή δεν μπορούμε να προβούμε σε τεχνητή γονιμοποίηση όλων των βασιλισσών απογόνων της προαναφερθείσας βασίλισσας ειναι πιθανόν αυτές να γονιμοποιηθούν απο τυχαίους κηφήνες σε μια μεγάλη ακτίνα.Αυτό σημαίνει οτι εαν και τα γειτονικά μελισσοκομεία δεν εχουν δυνατά μελίσσια η γενετική γραμμή θα εξασθενίσει.
Γι αυτό το λόγο οι μελισσοκόμοι απο τα γειτονικά μελισσοκομεία ανταλλάσσουν βασίλισσες  απο τα δυνατά τους μελίσσια ωστε να διατηρήσουν την γενετική γραμμή που δημιούργησε το πανεπιστήμιο.

επικοινωνία ntanlas@gmail.com
επισκεφθείτε μας στο facebook 

Δεν υπάρχουν σχόλια: